Historik

Historik


Ved udgangen af 50’erne i det daværende Sovjetunion, blev der stillet nye krav til landets forskere og ingeniører. Kravene blevet skærpet af den enkle årsag, at landet ville være det første til at erobre en plads i rummet, men det var i hård konkurrence mod amerikanerne. Målet var sikre at amerikanerne ikke kom først, så den højeste prioritet for landet var at udvikle et bæredygtigt beskyttelsesmateriale, som ville give ekstraordinær varmebeskyttelse – og det var absolut vigtigt med en høj tolerance af store temperatursvingninger i varme og kulde, når beskyttelsesmaterialet skulle bruges i rummet. Samtidigt skulle det nye beskyttelsesmateriale kunne udføres i et så tyndt lag som muligt for at holde vægten på rumskapslen nede. Mange laboratorieforsøg blev udført, hvor forskere rekonstruerede fiktiv rumfart og dens indvirkning på rumkapslerne, foringsrør osv., som der var udført det nye beskyttelsesmateriale på. Kravene var meget høje eftersom beskyttelsesmaterialet skal være i stand til at modstå alle former for temperatursvingninger, og samtidigt være modstandsdygtig over for de tryk, der opstår i en akut situation.
Gennem forskningen kom man frem til, at keramiske materialer kunne modstå ekstreme plus og minus temperaturer samt mekanisk belastning. En keramisk beskyttelse i form af højt tryk komprimerede keramiske fliser viste sig at være den mest modstandsdygtige over for ekstreme temperaturudsving.
At sende et dyr eller en person ud i rummet var en stor opgave. Fakta var allerede på bordet. I direkte sollys ville rumfartøjerne blive belastet med 250 grader, og på jordens skyggeside ville temperaturen falde drastisk ned til -250 grader. En temperaturforskel på cirka 500 grader ville derfor forekomme inden for få sekunder i løbet af rumrejsen.
De første dyr, som klarede et omløb og som vendte levende tilbage til jorden igen, var de russiske hunde Belka og Strelka. Hundene vendte uskadte hjem fra rumturen den 19. August 1960, og fra den dag vidste videnskabsmænd med sikkerhed, at den keramiske isolering kunne bruges til rumrejser. Efter dette vellykkede forsøg blev keramisk isolering en isoleringsstandard for både russere og amerikanere.

Nu var det på tide at få løst kompleksiteten ved at få mennesker sendt i rummet. Forskernes fokus var hovedsageligt på at finde ud af, hvad for noget beskyttelsestøj som var optimalt. I denne forbindelse udviklede russiske forskere og ingeniører hvad der hedder keramiske mikrosfærer i dag.
Efterfølgende blev keramiske mikrosfærer et spin-off inden for det civile område med forskellige isoleringsprodukter, såsom TSM keramisk termisk belægning. Det var naturligvis klart, at markedet på Jordens overflade ikke kræver et materiale med så ekstreme egenskaber, som er nødvendige for at klare sig i rummet. Ingeniører mener at et produkt til jordens forhold og til det private marked som udgangspunkt skal kunne modstå temperaturer mellem -60 grader og op til 260 grader.
Endvidere skal sådan et isolerende materiale være diffusionsåbent, være effektivt vandafvisende og samtidigt have en fleksibilitet på 12% (elasticitet) for at klare alle slags former og strukturer for at hæfte på de fleste materialer. Dette blev anset for at være afgørende for et vellykket jordbaseret isoleringsmateriale – og det blev det!

I modsætning til udviklingen af brandfarlige termoplaster til isolering, blev der på den ukrainske fabrik satset på at skabe en isolering som ikke brænder eller afgiver giftige stoffer ved ekstrem varme, hvorfor vores isoleringsmateriale i dag er 100% miljøvenligt og brandsikkert. Isoleringen afgiver heller ikke giftige eller toksiske stoffer i flydende form. For omkring seks år siden, i 2011, blev isoleringsmaterialet eksporteret fra fabrikken til Europa til Ungarn. Alle vores aktiviteter i Ungarn gennemføres i dag ved samme firma for seks år siden, Thermogath Kft (AB), og de er også de generelle agenter for hele det Europæiske marked. Vores store referencekunder er blandt andet Gazprom i Ryssland og Peti Nitrogén i Ungarn.
Vi har leveret isoleringsmateriale til mere end 1.000 forskellige bygninger i Ungarn, og flere i England, Tyskland og Rumænien. Det absolut største byggeprojekt, som Thermogath Kft er ansvarlige, er i den UNESCO-beskyttede kulturbygning Tündérpalota (Fairy Palace) i Budapest, som ses på billedet nedenfor. Arbejdet på bygningen udførte Thermogath Kft med den original keramiske maling i titanium hvid.

Nu tager Ungarerne skridtet videre for at isolere Skandinavien med TSM Ceramics forskellige produkter gennem firmaet TSM Nordic AB.